Çağrı Merkezi / 0850 303 7 309

Bize Yazın / info@ufukhaliyikama.com

Leke Çıkarma Yöntemleri

Anasayfa / Blog / Leke Çıkarma Yöntemleri
Sevdiklerinizle Paylaşın

Leke Çıkarma Yöntemleri

 

Leke çıkarma yöntemleri mevcut olan lekenin belli bir alanda kalmasını ve lekelerin dağılmasını önleyerek lekeden tamamen kurtulmaya yönelik olmalıdır. Etkili leke çıkarma yöntemlerinden biride süngerleme yöntemidir. Süngerleme yöntemi ile leke çıkarmak için temiz bir bez parçası veya havlu parçası üzerine leke çıkarıcı ya da aerosol tarzı bir eniştem spreyi sıkılarak müdahale edilmesi gerekir. Süngerleme yöntemi ile leke çıkarmak için şu adımları takip edilmelidir.

 

İlk olarak bir bez veya havlu parçası yere serilmeli ve lekeli kıyafet bu bezin üstüne gelecek şekilde yüzüstü koyulmalıdır. Küçük bir bez parçası kullanılarak leke çözücü ile ıslatıldıktan sonra kıyafetin üzerinde olan leke bu bez ile ovalanmalıdır. Lekeye müdahale edilirken müdahalenin yapıldığı bölgeden dışarıya lekenin taşmaması için dıştan içe doğru ile silinmelidir. Leke süngerleme yöntemi ile leke alta serili beze geçtikçe bezin diğer kısımları kullanılarak işleme devam edilmelidir. Yapılan bu işlem ile leke beze geçmeye devam edecektir. Lekenin beze geçmesi bitene kadar bu yöntemin devam ettirilmesi gerekir. En son işlem olarak lekeden tamamen kurtulmak için lekenin olduğu kıyafet çamaşır makinesinde veya elde yıkanmalıdır.

 

Çıkarılması Zorlu Lekeler ve Bu Lekelerin Çıkarılma Yöntemleri

 

Tükenmez kalem ve mürekkep lekesi: Bazı saç spreyleri tükenmez kalem ve mürekkep lekelerini çıkarmak için kullanılmaktadır. Bu müdahale başarılı olmasının yanı sıra kıyafet üzerinde kaygan bir bölüm ve koku bırakabilir. Ayrıca saç spreyleri leke çıkarmak için kullandıkları zaman bazı kıyafetlerin kumaşlarının rengini de soldurabilir. Tükenmez kalem ve mürekkep lekesinin yağlı olan kısmını çıkarmak için alkol de kullanılabilir.

 

Mum lekesi: Mum lekesini çıkarmak için üzerine kağıt koyarak ütülemek yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir ama her kumaş türü için kullanılması tavsiye edilmemektedir. Çünkü bazı kumaşlarda lekenin tamamen kıyafetin dokusuna işlemesine neden olabilir. Böyle bir durumda deterjan ile mum lekesini çıkarmak çok daha zor bir hal almaktadır.

 

Bulaşık deterjanı kullanmak: Bulaşık deterjanları yemek lekeleri için bazı durumlarda önerilmektedir ama bulaşık deterjanlarının bulaşık makinelerinde çok sıcak su ile kullanılması için üretildiğini unutmamak gerekir. Kimyasal özellikleri yüzünden leke çıkarma işlemi uygulanırken bulaşık deterjanları ellerinizi tahriş edebilir. Ayrıca bulaşık deterjanı kullanmak kıyafetlerin renklerini de soldırarak ipek ya da naylon lifleri olan kıyafetlere zarar verebilir. Bu yüzden çok dikkatli bir biçimde kullanılmalıdır.

 

Şampuan kullanmak: Bazı lekeleri çıkarmak için şeffaf jeller ve şampuanlar önerilmektedir. Hafif yerdekilerin de genellikle bu yöntem etkilidir. Kullanılan şampuan miktarı çok iyi ayarlanmalıdır. Aksi halde kumaşta çok leke bırakmasının haricinde kullanamayacak kadar fazla köpürebilir.

 

Çamur lekesi: Çamurlu leke kurutulduktan sonra kazıma ve fırçalama işlemi uygulanmalı ve hemen kıyafeti ön yıkama uygulanmalıdır. Böylece ana yıkama işlemine geçmeden önce lekenin büyük bir kısmından kurtulmuş olunur Eğer kıyafetlerin üzerindeki bilgi verdik de sıcak yıkamaya uygun olduğu yazıyorsa sıcak yıkama yapmak lekeyi daha çabuk söküp atmaya yarar.

 

Çimen lekesi: Çimen lekesini çıkartmak için ilk önce lekenin bulunduğu yer ıslatılmalıdır. Daha sonra lekenin bulunduğu yere deterjan döktükten sonra biraz beklenilmelidir. Bu işlemleri yaptıktan sonra kumaşınıza uygun bir yıkama seçeneği ile yıkayabilirsiniz. Çimen lekesini çıkarmak için bir diğer yöntem de olarak çimen lekesinin üstüne beyaz ispirto döktükten sonra durulamaktır. Beyaz ispirto çimen lekesinin çıkmasına büyük ölçüde yardımcı olacaktır.

 

Çay lekesi: Çay lekesi beyaz kumaş üzerinde ise çay lekesini limonlu su ile sildikten sonra soğuk suyla durulayarak çıkarabilirsiniz. Renkli kumaş üzerinde yer alan çay lekesini çıkarmak için leke henüz kurumamış ise yumurtanın sarısını ayırarak su ile karıştırdıktan sonra ovma yöntemi ile lekeyi çıkartabilirsiniz. Leke eski bir leke ise gliserinli su ile lekeyi silerek çay lekesinden kurtulabilirsiniz.

 

Şarap lekesi: Kolay çıkmayan bir leke olarak herkesi korkutanşarap lekesi, doğru leke çıkartma yöntemlerinin uygulanması halinde o kadar da zorlanmadan bu lekeden kurtulmak mümkündür. Kırmızı şarap lekesinin olduğu yere sıcak su ile direkt müdahale edilmemelidir. Şarap lekesinin üzerine bir miktar tuz döküp beklettikten sonra kuru bir bezi lekenin olduğu yere koymak gerekir. Bir süre sonra leke bezin üzerine çıkmaya başlayacaktır. Bezin üzerine leke çıkması kesilene kadar bu işleme devam edilmesi gerekmektedir. Beyaz kumaş üzerinde oluşan şarap lekesi için kumaş bir süre kaynatılan süte batırıldıktan sonra yıkanmalıdır. Kumaşın üzerine şarap döküldüğü an beklenmeden tuz serpilmesi gerekmektedir. Bunu uygulamanız halinde %90 olarak ilk yıkamada şarap lekesi çıkacaktır. Hala lekenin mevcut kalması halinde yıkama işleminde kullanılan suya az miktarda çamaşır suyu katılabilir. Renkli kumaştaki şarap lekesini çıkartmak için lekenin olduğu kısım amonyaklı soğuk suya batırılmalıdır. Beyaz pamuklu örtüde şarap lekesini çıkarmak için lekeli kısım beyaz şarap ile ıslatılabilir.

 

Yağ lekesi: Kızartmayı çok seven bir toplum olarak ne kadar çok dikkat edilirse edilsin kızartma yaparken yağlar mutlaka üstümüze sıçramaktadır. Sıçrayan bu yağları temizlemek için en garantili ve en etkili yöntem ispirto kullanmaktır. Zeytinyağı lekesini kıyafet üzerinden çıkarmak için su veya kolonya kullanmak etkili olarak bilinse de bu durum doğru değildir ve kesinlikle denenmemelidir. Bir miktar ekmek içi alınarak lekenin üzerinde gezdirildiği taktirde leke kısa bir süre sonra çıkacaktır.

 

Kan lekesi: Kan lekesi kan lekesi çıkarmak için bilinen en yanlış yöntem sıcak su ile kan lekesini çıkarmaya çalışmaktadır. Kan lekesini çıkarırken sıcak su kullanmak lekenin daha fazla yayılmasına ve yerleşmesine neden olur. Bazı özel yöntemler uygulanarak inatçı lekelerden biri olan kan lekeleri kolaylıkla çıkartılabilir. Beyaz kumaşlarda kan lekesini çıkarmak için leke oksijenli su ile ıslatıldıktan sonra sabunlu ılık su ile yıkanmalıdır. Renkli kumaşlarda kan lekesini çıkartmak için nişasta su ile karıştırılıp hamur yapıldıktan sonra bu hamur lekeli yere sürünerek kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra fırçayla temizlendiğinde leke çıkacaktır. Kan lekesini çıkartmanın bir başka yolu da aspirinin az miktarda suda eritip, lekeli yeri eriyen aspirin ile kapatmaktır. Eriyen aspirin kuruduktan sonra fırçalama yöntemi ile kan lekesi temizlenir.

 

Kahve lekesi: Kahve lekesi yeni meydana geldiğinde üzerine biraz tuz dökülmesi gerekmektedir. Beyaz pamuklu kumaş de Kahve lekesini çıkarmak için sabunlu su ile hale etmek gerekmektedir. Eğer leke çıkmamışsa oksijenli su ile silinmesi gerekmektedir. Yine sonuç elde edilemezse son çare olarak çamaşır suyu kullanılmalıdır. Renkli kumaşta kahve lekesini çıkarmak için lekenin bulunduğu kısma bir miktar gliserin sürüldükten sonra ılık suyla yıkamak işe yarayacaktır. Nazik kumaşlarda kahve lekesini çıkartmak için ılık bir su içerisine yumurta sarısı ve birkaç damla gliserin katılarak karıştırıldıktan sonra bu karışımı kullanarak lekeli kısmı sildikten sonra ılık suyla durulamak lekeyi çıkaracaktır.

 

Pas lekesi: pas lekelerini çıkarmak için çamaşır makinesinde yıkamak veya çamaşır suyu ile müdahale etmek Pas lekesinin daha çok yayılmasına neden olur. Pas lekelerini kumaşa zarar vermeden çıkarmak için kumaşlara uygun olan pas çözücüler kullanılmalıdır. 

Copyright © 2016. ufukhaliyikama.com Tüm Hakları Saklıdır.


Yükleniyor...